Košík

Název Typ Cena Počet Cena celkem
 
Celkem 0.00

Zavřít

Znáte topinambury? A víte, co s nimi v kuchyni?

Topinambury jsou zimní plodinou. Sklízejí se z pole od října do března, takže jejich sezóna je právě teď. Seženete je u menších českých farmářů, v obchodech se zdravou výživou a občas se objevují i v supermarketech. Zajímá vás, jak si s nimi poradit v kuchyni a co v sobě ukrývají?

Celým jménem se jedná o slunečnici topinambur, kde se konzumují její podzemní části. Vzhledově se nejvíce podobají zázvoru (ale dokážou být větší než kořen závoru, co vídáme běžně v obchodech). Jsou hrbolaté, s nejrůznějšími výčnělky, laloky a s nepravidelným tvarem. Některé jsou protáhlé a jiné téměř kulaté. Jejich tenká slupka je hnědá, až hnědožlutá, eventuelně hnědofialová. Uvnitř jsou topinambury sněhově bílé, s podobnou křupavou a křehkou strukturou jako ředkvičky. Syrové topinambury jsou šťavnaté a křupavé. Chuťově mi nejvíce připomínají mladé syrové kedlubny, k čemuž přispívají svým nezaměnitelným a lehounce zemitým tónem. Tepelnou úpravou výrazně zesládnou.

Při koupi si vybírejte hlízy pevné a nepoškozené. Protože jejich dlouhodobé skladování není snadné, je praktičtější nakupovat po menším množství.

Nutričně velmi hodnotné

Pro jejich začlenění topinambur do jídelníčku hraje více faktorů, než jen chuť. Posuďte sami:

  • jsou skvělým zdrojem draslíku, železa, mědi a vitamínu B1
  • mají nízký glykemický index a jsou vhodné při diabetu
  • přestože jsou sladké, netloustne se po nich
  • obsahují rozpustnou vlákninu inulin, která pročišťuje trávicí soustavu, pomáhá při zácpě a má prebiotické vlastnosti
  • snižují hladinu krevního cukru a cholesterolu
  • posilují vitalitu a obranyschopnost organismu
  • zlepšují nejen činnost celé trávicí soustavy, ale i činnost jater a ledvin
  • jsou jim připisovány detoxikační, protirevmatické a protiastmatické účinky

Topinambury jsou vynikajícím doplňkem jídleníčku právě v zimním období, kdy je nabídka čerstvé zeleniny nejmenší.

Topinambury mají i svou stinnou stránku

Než se do nich pustíte, měli byste o nich ještě něco vědět. Topinambury v sobě skrývají jednu záludnost. Jejich výhoda v podobě nestravitelného inulinu se totiž může u některých lidí otočit v pravý opak. Při konzumaci většího množství najednou dokáží topinambury způsobit nadýmání nebo bolesti břicha a průjem. To mohu potvrdit ze své vlastní zkušenosti, když jsem si jich jednou upekla plný plech k večeři. Všem, kdo topinambury ještě neznají, bych doporučila nejprve vyzkoušet hlízy v menším množství, než si z nich hned připravit hlavní chod. Já mám na sobě ověřené, že když si dám hrst syrových topinambur (cca 120-150gr), doplní moji energii, zažívání je spokojené a žádné vedlejší efekty se nekonají.

Kuchyňské zpracování a recepty

Topinambury stačí jen očistit (což je někdy vzhledem k jejich hrbolatosti zkouška trpělivosti) a není třeba je ani loupat. Já je ale loupu, protože mi to přijde rychlejší než je čistit kartáčkem a navíc mi oloupané chutnají ještě o malinko lépe než se slupkou. Topinambury na vzduchu oxidují a barví se do hněda jako třeba jablka. Není to na závadu, ale v jídle to nepůsobí přitažlivě. Proces oxidace je ale o něco pomalejší, než u jablek. Do salátů stačí přidat trochu citrónové šťávy nebo octa a svoji bílou barvu si zachovají. Některé zdroje dokonce uvádějí, že použitím octa nebo citrusové šťávy se eventuelní trávicí potíže minimalizují.

Kuchyňské využití je velmi široké, protože topinambury se používají jak syrové, tak vařené (můžete přidávat do polévek nebo kaše), nebo pečené na způsob brambor. Podle mého názoru jsou ale naprosto nejchutnější syrové. Nejčastěji je sním jen tak, namísto svačiny nebo je přidám do zeleninového salátu. Výborně zasytí, zaženou chutě na sladkosti a dodají rychle energii. Můžete je přidat do kteréhokoliv salátu, co běžně připravujete, nebo vyzkoušet některou z mých oblíbených kombinací:

Listový salát s topinamburami a citrónovou zálivkou

Velmi rychlý salát, kde potřebujete jen pár surovin. Kysele osvěžující, lehký a křupavý. Nejlépe se hodí jako přílohový.

Suroviny na 1-2 porce:

70-100 gr očištěných topinambur
1 malá mrkev
2 hrstě rukoly
1 hrst nakrájených salátových listů (římský salát, ledový salát, atd.)

Zálivka
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
3 lžíce olivového oleje
špetka sušeného tymiánu
1 lžička medu (volitelné)

  1. Nejprve si připravím zálivku, aby měly chutě čas se promísit. Stačí všechny ingredience smíchat v malé nádobě. Když připravuji salát jen pro sebe, med nepřidávám, protože mi kyselá chuť plně vyhovuje. Můžete zálivku ochutnat bez medu a eventuelně jí dosladit.
  2. Očištěné topinambury nakrájím na kousky a mrkev nastrouhám na slzovém struhadle. K tomu přidám nakrájený salát a rukolu. Stačí jemně promíchat, doplnit zálivkou a je hotovo.

Salát z červené řepy a topinambur

Sytý salát, laděný do sladkých chutí. Díky pečení jeho příprava trvá déle, ale náročnost na přípravu je minimální a chuť salátu vynikající.

Suroviny na 1 porci:

70-100 gr očištěných topinambur
1 středně velká bulva červené řepy (200gr)
hrst baby špenátu
1-2 lžíce nadrobno nakrájené čerstvé pažitky

Zálivka
1 lžička sušené bazalky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
 

  1. Nejprve si připravím zálivku, aby měly chutě čas se promísit. Stačí všechny ingredience smíchat v malé nádobě.
  2. Červenou řepu omyji, nakrájím na čtvrtky, zabalím do alobalu a dám péct do trouby na maximum (v mojí staré plynové troubě to trvá 60-90 minut). Jakmile jde řepa snadno propíchnout nožem, je hotová. Otevřu alobal a nechám ji chvíli vychladnout. Pak ji oloupu a nakrájím na kousky.
  3. Topinambury očistím a nakrájím na tenké plátky.
  4. V salátové míse smíchám špenátové listy, nakrájené topinambury, červenou řepu a pažitku. Vmíchám zálivku a je hotovo.

Tip: červenou řepu lze místo pečení uvařit ve vodě. K tomu jsou nejvhodnější malé bulvy, které se dají vařit celé.



Copyright © 2022 Detoxy [Detoxikace a přírodní medicína]    -    Dobreoci.cz Obchodní podmínky CMS - WebCore

Prohlášení: Informace obsažené na těchto stránkách jsou poskytovány s cílem šíření osvěty o zdravém životním stylu. Autor není lékař ani jiný zdravotní pracovník. Informace
nemají za cíl nahradit doporučení Vašeho lékaře, nejsou určeny k diagnóze ani léčení zdravotních problémů a nemocí ve smyslu zákona.
Máte-li zdravotní problémy, kontaktujte odborný zdravotní personál.

Údaje o společnosti: Mgr. Tomáš Brouček, Milčice 13, 387 16 Kraselov, IČ 76403122, DIČ CZ6803150816

x

Co jsou Cookies

Cookies jsou krátké textové soubory vytvářené webovým serverem a ukládané v počítači prostřednictvím prohlížeče. Když se později vrátíte na stejný web, prohlížeč pošle uloženou cookie zpět a server tak získá všechny informace, které si u vás předtím uložil.

K čemu jsou Cookies dobré

Princip cookies umožňuje odlišit jednotlivé uživatele a uložit si o něm konkrétní údaje. Např. právě díky cookie ví příslušný server, jaké nastavení jazyka jste si při minulé návštěvě vybrali či jaké vám má předvyplnit přihlašovací jméno do formuláře (pamatuje si ho z minulé návštěvy). Cookies tedy usnadňují personalizaci. Na principu cookies pracují také různé statistiky a další měřící systémy, které si do cookie ukládají identifikátor návštěvníka, čas a zdroj návštěvy a další informace. Tyto údaje na dalších stránkách načítají a doplňují a mohou tak sledovat chování uživatele na stránkách. Cookies jsou tedy kritickou podmínkou pro funkční webovou analytiku, tedy aby provozovatel webu věděl, jak se chovají jeho návštěvníci a mohl jim na základě toho nabídnout lepší a personalizované služby. Cookies se také používají k uložení potvrzení, že je uživatel přihlášený (např. do e-shopu, do administrace, na sociální síti apod.). Zde mluvíme o tzv. autentizační cookie. Bez ní by server nevěděl, že už přihlášení a ověření uživatele proběhlo a vyžadoval je při návštěvě každé další stránky.

Něco za něco

Cookies tedy přinášejí pro uživatele určité výhody, oproti tomu však stojí fakt, že se do určité míry ztrácí anonymita. Moderní prohlížeče umožňují ukládání cookies vypnout, uživatel tím však přijde o výše zmíněné výhody. Cookies je také možné v prohlížeči smazat. Tuto možnost naleznete v nastavení prohlížeče. K čemu používám Cookies na webech Dobreoci.cz a Detoxy.cz Na svých webových stránkách používám cookies pro následující funkce:

  • webová analytika (AdWords, Sklik, Google Analytics) abych věděl, kolik návštěvníku přišlo na mé stránky, o co se zajímali, jaké podstránky navštívili a podobně
  • uložení informací, které umožní neobtěžovat například opakovaně zobrazovanými vyskakovacími okny
  • ukládání informací v rámci nákupního procesu