Košík

Název Typ Cena Počet Cena celkem
 
Celkem 0.00

Zavřít

Zaostřeno na zrak

Zrak je velkým spotřebitelem živin, především vitamínů A, C, E a zinku. Specificky pro zrak jsou mimořádně důležité a nepostradatelné také karotenoidy lutein a zeaxantin. Obě tyto látky nalezneme na sítnici oka a ve žluté skvrně v oku (a také v kůži). Mají velmi důležitou funkci, chrání zrak (a kůži) před škodlivým spektrem ultrafialového záření.

Lutein a zeaxantin získáváme především ze zelené listové zeleniny, jako je kadeřávek, špenát, mangold, římský salát, pampelišky, hlávková kapusta, růžičková kapusta a petrželka. Menší množství se nachází v hrachu, cuketě, mrkvi, kukuřici, paprikách, vaječném žloutku a pistáciových oříškách. Jak tyto potraviny nejlépe zařadit do jídelníčku?

Čerstvé šťávy

Jednou z možností jsou čerstvé šťávy. Touto cestou jsou živiny nejsnadněii a nejrychleji vstřebatelné a také jich dokážeme “vypít” mnohem víc, než bychom snědli v pevné stravě. Pokud máte odšťavňovač, můžete vyzkoušet následující šťávy:

Grepová s kapustou a špenátem
2 jablka, ½ grepu, 1/2 okurky, 3 listy kapusty nebo kadeřávku, hrst špenátu

Pomerančová s římským salátem
2 pomeranče, 1 hruška, 6 listů římského salátu

 

Zelené smoothies

Další možností jsou zelené smoothies, připravené v blenderu (vysokorychlostním mixéru). Tyto koktejly jsou hotové během pár minut a dokáží plně nahradit svačinu nebo menší jídlo. Tady máme dva tipy:

Ovocný se špenátem
2 hrsti špenátu
½ jablka
1 pomeranč
½ banánu
½ grepu (bez pecek a vnitřních bílých slupek)
1/3 hrnku vody

Jablečný se salátem
2 jablka 1 hrst natrhaného salátu
½ banánu šťáva z 1 pomeranče

 

Zeleninové saláty

Čerstvé saláty jsou skvělou volbou pro průběžné doplňování jakýchkoliv živin, včetně luteinu a zeaxantinu. Z výše uvedených potravin nejsnadněji do salátu použijete římský salát, papriky, špenát, natvrdo vařená vajíčka a třeba nastrouhanou mrkev. Hlávková kapusta a kadeřávek mají tužší listy, nicméně i ty lze v salátu použít a chutnají mnohem lépe, než bychom čekali. Vyzkoušejte kapustový salát, který je uvedený v detoxikační kuchařce a přesvědčíte se.

Recept na kapustový salát s ovocem a makovou zálivkou
(2 porce)

1 středně velká hlávková kapusta
1 hrnek nakrájeného ovoce (hrozno, jablka, pomeranče…)
1 avokádo (nebo místo toho více ovoce)
¼ hrnku slunečnicových semínek
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
špetka soli

Zálivka:
2 lžíce celého máku
1 lžíce nadrobno nasekané cibulky
1 lžíce medu
2 lžičky jablečného octa
¼ hrnku olivového oleje

Postup:
Kapustové listy zbavíme tvrdých středů, nakrájíme najemno a ve větší salátové míse smícháme s olejem, solí a citrónovou šťávou. Důkladně promneme rukama, jako bychom chtěli listy namasírovat. Pak do mísy přidáme na kousky nakrájené avokádo, ovoce a semínka.
Zálivku připravíme protřepáním všech suroviny v uzavřené nádobě (nebo krátce rozmixujeme). Jemně vmícháme do salátu a můžeme podávat.

Polévky

Karotenoidy lutein a zeaxantin se vařením neničí a můžeme je přidat do polévky. Některé zdroje uvádějí, že krátkým povařením jsou dokonce lépe využitelné, než v syrové podobě.

Na jaře se všechno zazelená a je to nejvhodnější období pro čerstvou zelenou listovou zeleninu. Růst venkovních teplot také inspiruje ke konzumaci většího množství syrové stravy. Zařaďte do svého jídelníčku zelenou listovou zeleninu, prospějete tak nejen svému zraku, ale celému organismu. Nejde totiž jen o lutein a zeaxantin. Čerstvá zelená zelenina je bohatým zdrojem dalších mikroživin nezbytných pro lidské zdraví, ať se jedná o vápník, hořčík, železo, zinek, omega mastné kyseliny, vitamín A, C, chlorofyl a další.



Copyright © 2021 Detoxy [Detoxikace a přírodní medicína]    -    Dobreoci.cz Obchodní podmínky CMS - WebCore

Prohlášení: Informace obsažené na těchto stránkách jsou poskytovány s cílem šíření osvěty o zdravém životním stylu. Autor není lékař ani jiný zdravotní pracovník. Informace
nemají za cíl nahradit doporučení Vašeho lékaře, nejsou určeny k diagnóze ani léčení zdravotních problémů a nemocí ve smyslu zákona.
Máte-li zdravotní problémy, kontaktujte odborný zdravotní personál.

Údaje o společnosti: Mgr. Tomáš Brouček, Milčice 13, 387 16 Kraselov, IČ 76403122, DIČ CZ6803150816

x

Co jsou Cookies

Cookies jsou krátké textové soubory vytvářené webovým serverem a ukládané v počítači prostřednictvím prohlížeče. Když se později vrátíte na stejný web, prohlížeč pošle uloženou cookie zpět a server tak získá všechny informace, které si u vás předtím uložil.

K čemu jsou Cookies dobré

Princip cookies umožňuje odlišit jednotlivé uživatele a uložit si o něm konkrétní údaje. Např. právě díky cookie ví příslušný server, jaké nastavení jazyka jste si při minulé návštěvě vybrali či jaké vám má předvyplnit přihlašovací jméno do formuláře (pamatuje si ho z minulé návštěvy). Cookies tedy usnadňují personalizaci. Na principu cookies pracují také různé statistiky a další měřící systémy, které si do cookie ukládají identifikátor návštěvníka, čas a zdroj návštěvy a další informace. Tyto údaje na dalších stránkách načítají a doplňují a mohou tak sledovat chování uživatele na stránkách. Cookies jsou tedy kritickou podmínkou pro funkční webovou analytiku, tedy aby provozovatel webu věděl, jak se chovají jeho návštěvníci a mohl jim na základě toho nabídnout lepší a personalizované služby. Cookies se také používají k uložení potvrzení, že je uživatel přihlášený (např. do e-shopu, do administrace, na sociální síti apod.). Zde mluvíme o tzv. autentizační cookie. Bez ní by server nevěděl, že už přihlášení a ověření uživatele proběhlo a vyžadoval je při návštěvě každé další stránky.

Něco za něco

Cookies tedy přinášejí pro uživatele určité výhody, oproti tomu však stojí fakt, že se do určité míry ztrácí anonymita. Moderní prohlížeče umožňují ukládání cookies vypnout, uživatel tím však přijde o výše zmíněné výhody. Cookies je také možné v prohlížeči smazat. Tuto možnost naleznete v nastavení prohlížeče. K čemu používám Cookies na webech Dobreoci.cz a Detoxy.cz Na svých webových stránkách používám cookies pro následující funkce:

  • webová analytika (AdWords, Sklik, Google Analytics) abych věděl, kolik návštěvníku přišlo na mé stránky, o co se zajímali, jaké podstránky navštívili a podobně
  • uložení informací, které umožní neobtěžovat například opakovaně zobrazovanými vyskakovacími okny
  • ukládání informací v rámci nákupního procesu